Friday, May 20, 2011

tu baldi!!!

Masa SPM, saya ambil "lukisan"....sekolah "offer" "last minute" untuk kelas saya...

Mungkin sekolah tahu kelas kami penuh dengan orang seni...ha..ha..ha..

Tak semua satu kelas ambil,...itu pun ramai yang tunggu saya "register" baru nak "register" ambil "paper" lukisan tu....

Dalam dewan peperiksaan SPM, saya duduk tepi pintu yang sengaja dibuka...

Saya pilih soalan yang lebih kurang berbunyi macam ni, "lukis gambar pemandangan dimug yang bertangkai sebagai hadiah cenderahati"

Masa tengah dok "syok" melukis tu...kira dah nak hampir siap...cikgu lukisan datang tengok saya melukis...kemudian dia cakap...

"awak ni kalau tak dapat "A", mesti dapat "A-"....

"apasal pulak "A-" cikgu, bukan ke cantik dah tu"..tanya saya dengan riak...

Cikgu tu balas, "tu bukan mug...yang awak lukis tu baldi!!!"...

Rupanya, saya lukis mug yang bertangkai di atas, sebiji macam baldi...ha..ha...ha...

Rasa bimbang juga sekejap, bimbang salah...tapi sebab ingat yang cikgu tu cakap paling kurang dapat "A-", saya teruskan jer la melukis...

Bila "result" keluar, saya dapat....jeng....jeng...jeng....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"A"


Sekarang, jangan disuruh melukis...memang tangan dah keras...semuanya gara-gara saya berhenti masa di Uni....tak ada masa nak melukis...

2 comments:

sayangsayangibu said...

sekali dah tertukar jadi baldi pulak ye..
tp nasib baik dapat a

nazli said...

tu la...nasib baik dapat a...