Monday, August 15, 2011

AI Servo...

Hari ni saya "berexperiment" dengan "setting" kamera...selalunya auto fokus (AF) saya guna "one-shot"...tapi hari ni saya cuba guna "AI Servo"...dah lama tahu berkenaan perkara ni, tapi tak pernah nak cuba...

AI servo berguna untuk subjek bergerak...berkebetulan, biasanya, masa tunggu long, hanya ngah je yang main di "playground"...tapi hari ni ada kawan dia yang main bersama...jadi mudah la tugas saya nak ber"experiment" sebab model yang ramai...dan hasilnya...






Disamping tu, seperti biasa, kawan ngah yang kembar, memang tak pernah lepas peluang nak "berposing" bila  nampak saya pegang kamera...mereka tak segan silu minta saya ambil gambar mereka sambil mereka posing ala-ala model tanpa disuruh...



Kesimpulannya, memang best guna AI Servo...sebab senang untuk ambil gambar bergerak dan mengurangkan kebarangkalian gambar kabur...

Bertambah mudah bila menggunakan kamera canon (kamera lain saya tak tahu) sebab dia mempunyai fungsi "AI Focus" yang membolehkan focus secara automatik bertukar dari "one-shot" kepada "AI Servo" apabila subjek bergerak di dalam lingkungan "titik fokus"...

5 comments:

marinahunny said...

comelnye kembar tu, gaya posing dh mcm model dah :D

Daddy Ziyyad said...

Memang kalau ikutkan manual, AI Servo khusus utk ambik gambar budak2 yg aktif :)

nazli said...

tu bukan twin tapi triplet...

DrSinga said...

anak mat saleh memang pandai dan tak kisah bergaya kan....?

nazli said...

ye betul...diorang memang selamba dan berani berinteraksi...mungkin sbb didikan kat sini kot...kecil2 lagi dah kena buat presentation dlm kelas...